BRUNSVIGER

Bunsviger

Mitt første møte med dette fantastiske, danske bakverket var i min praksisperiode Hos Camilla Plum, på nydelige Fuglebjerggaard, nord for københavn.

Der malte vi mel av av kornet som ble dyrket på hennes jorder, og tryllet frem den flotteste bakst.

Brunsviger er som en kjempestor kanelbolle, bakt i langpanne, med masse snask på toppen. Dette er utrolig godt og så enkelt å bake.

I dag feirer våre Danske venner Brunsvigerens dag.

Her har du min oppskrift, så kan dere prøve selv.

Bolledeig:

6,5 dl helmelk

200 g smør

25 g fersk gjær

200 g sukker

1 ts havsalt

1 kg siktet emmer eller landhvete

Remonce:

200 g smør

200g sukker

50 g lys sirup

3 ss ceylonkanel

FREMGANGSMÅTE:

Ha gjær, kald melk,sukker,salt, mel og kaldt smør i små terninger i bakebollen. Eltes til deigen føles glatt og slipper bollen.

Sett til heving 2 timer i romtemperatur, eller over natta i kjøleskap.

Ha deigen over i en langpanne, og kjevle eller trykk den ut så den dekker hele platen. La hvile ca 45 minutter.

Bland smør, sukker, kanel og sirup godt sammen til en remonce. Dette smøres over deigen og trykkes litt ned. La heve i 15-20 minutter før den bakes midt i ovnen på ca 200 grader, i ca 15 minutter.

siv svolsbru